Constatul amiabil poate fi folosit doar daca în accident au fost implicate doar 2 autovehicule și numai dacă au rezultat numai pagube materiale. (Fără victime, fără semne de circulație, fără garduri, borduri sau capete de pod etc).

ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL

Cei doi conducători auto trebuie să accepte soluționarea prin procedura de constatare amiabilă.
Dacă una din părți nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliție competență, pe rază căreia s-a produs accidentul.

A. Luați datele tuturor martorilor la accident și scrieți-le pe formular în partea din dreapta sus, în câmpul cu numărul 5. Folosiți un pix și scrieți cu majuscule, lizibil și apăsat! Martorii nu trebuie să fie nici transportați, nici soți sau persoane ce gospodăresc împreună, nici afini sau rude de orice grad, nici prepuși ai aceleiași persoane fizice sau juridice la care sunt angajați și conducătorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular CĂ.

B. Fiecare conducător completează corect și complet una din secțiunile formularului de CĂ (fie cea din dreapta, fie cea din stânga – intitulate Vehicul A și Vehicul B. Fiecare este destinată unuia dintre cei doi conducători, cu datele de identificare personale ale dețînătorului poliței de asigurare, ale conducătorului vehiculului, ale vehiculului și cele din polița de asigurare de răspundere civilă auto).

C. Realizați schița accidentului! Formularul include și un spațiu comun pentru realizarea schiței accidentului.
Desenați o singură schița de comun acord cu celălalt șofer implicat.

D. Programarea la constatare. Recomand să se facă în scris, prin email, prin transmiterea documentelor sus amintite către asigurătorul propriu(dacă ai decontare directă) sau către asigurătorul persoanei vinovate de producerea accidentului (dacă nu ai RCA cu de contare directă).

Articol scris de Leonard Petre, Președinte APRCA

 

📬Email: office@aprca.ro
👩‍💻Web: www.aprca.ro

📗📙📘Dacă consideri că aceste informații ar putea fi utile și altor persoane, te rugăm să dai un share/distribuire acestei postări.🙏🙏🙏

📗📙📘Discutăm zilnic despre soluționarea dosarelor de daună pe cel mai mare grup de Facebook alături de cei 10 moderatori cu experiență în daune RCA : Vino şi tu alături de noi pe #GrupulPăgubițilorRCA să fii informat. 🙏🙏🙏.

📗📙📘 Deviza noastră: Un om informat este un om bogat ce nu poate fi înşelat.

💬 Spune-ne părerea ta în comentarii! 💬

Lasă un comentariu

Consultanța este gratuită pentru membrii asociației. Te poți înscrie GRATUIT chiar acum!

Înscrie-te și tu pe Grupul Păgubiților RCA! Beneficiezi de sfaturi și informații în caz de daună!