La o primă vedere intersecția din imaginea de mai jos pare banală. Poate că din această cauză cei mai mulți șoferi au tratat-o cu superficialitate și au greșit răspunsul.

Așadar haideți să analizăm împreună unde au greșit majoritatea șoferilor respondenți și cum ar trebui să interpretăm din punct de vedere legal (OUG 195/2002) această intersecție!

Avem 2 auto care se apropie simultan de o intersecție de drumuri semnalizată prin indicatoare rutiere (nu avem polițist, nu există semafor, drumurile sunt de aceeași categorie – drum județean). Auto întâlnește indicatorul „CEDEAZĂ TRECEREA” iar auto are indicatorul „OPRIRE„. De menționat este și faptul că auto B vine din dreapta  auto A.

În această situație avem un caz de „EGALITATE„, adică ambele autovehicule întâlnesc indicatoare de pierdere a priorității. Atât semnul „OPRIRE” cât și semnul „CEDEAZĂ” sunt semne de pierdere a priorității (așa sunt ele reglementate în OUG 195/2002).

Legislația rutieră ne arată că într-o intersecție în care avem o situație de egalitate (fie de prioritate, fie de pierdere a priorității), se va respecta regula priorității de dreapta, astfel că primul care va pătrunde în intersecție va fi auto B, chiar dacă are STOP!

Articol scris de Leonard Petre, Președinte APRCA

 

📬Email: office@aprca.ro
👩‍💻Web: www.aprca.ro

📗📙📘Dacă consideri că aceste informații ar putea fi utile și altor persoane, te rugăm să dai un share/distribuire acestei postări.🙏🙏🙏

📗📙📘Discutăm zilnic despre soluționarea dosarelor de daună pe cel mai mare grup de Facebook alături de cei 10 moderatori cu experiență în daune RCA : Vino şi tu alături de noi pe #GrupulPăgubițilorRCA să fii informat. 🙏🙏🙏.

📗📙📘 Deviza noastră: Un om informat este un om bogat ce nu poate fi înşelat.

💬 Spune-ne părerea ta în comentarii! 💬

3 comentarii

 • Mesco Ivan spune:

  Eu am o alta parere. Orice ar fi, auto B, trebuie sa opreasca si sa respecte indicator ,,Oprire,,. Fie singur sau nu. Se opreste, se asigura, apoi pleaca de pe loc. Auto A, nu are aceasta obligatie (de Oprire). cazul 1: Auto B, respecta indicator Oprire, si se opreste sa se asigure. Intre timp, in intersectie patrunde auto A (cu sau fara oprire anterioara). Mai apoi, auto B, pleaca de pe loc si loveste pe A sau, A loveste pe B. B – cu plecare de pe loc! Aici, parerea mea, B este de vina. Cazul 2: Daca B nu opreste deloc si patrunde in intersectie si loveste A sau A loveste B, (si se poate proba asta), auto B va fi vinovat. – nerespectare indicator Oprire.

  Rog dezvoltare aceasta ipoteza.

 • Mesco Ivan spune:

  Un alt caz: ambele indicatoare sunt ,,Oprire,,. Fie trafic, fie nu, ambele vehicule opresc si se asigura conform legii. Daca se nimeresc 2 auto la indicator oprire, cel care patrunde in intersectie, are intaietate, fata de cel care urmeaza sa plece de pe loc (sa patrunda in intersectie). DACA am avea ambele indicatoare – ,,cedeaza trecerea,, , atunci, da, ar fi prioritate de dreapta. Avem galben dupa rosu si galben dupa verde, la semafor. Primul iti permite sa te pregatesti sa patrunzi in intersectie, iar al doilea galben, sa opresti in conditii de siguranta. Cedeaza trecerea si ,,Oprire,, sunt indicatoare de pierdere a prioritatii (precum galben la semafor, de ex.), insa, la indicator ,,Oprire,, esti obligat sa opresti si sa respecti semnificatia acestuia. Apoi, la plecare de pe loc, evident, ai o a doua obligatie, de a te asigura, la patrundere in intersectie.

 • Iulian spune:

  Indicatorul cedează trecerea te obligă să acorzi prioritate celor care au acest drept, în cazul de față B are prioritate față de A, pentru a acorda prioritate trebuie să oprești dacă situația impune așa cum este în cazul de față, chiar dacă auto B a oprit pentru a se asigura.

Lasă un comentariu

Consultanța este gratuită pentru membrii asociației. Te poți înscrie GRATUIT chiar acum!

Înscrie-te și tu pe Grupul Păgubiților RCA! Beneficiezi de sfaturi și informații în caz de daună!