Nu de puține ori am fost întrebați de către membrii Grupului Păgubiților RCA despre ce este de făcut atunci când încercăm să vindem mașina personală către un potențial cumpărător, astfel că ne-am decis să vă informăm gratuit, să aducem mai multă claritate astfel încât să evităm eventualele probleme ce ar putea apărea după vânzarea autovehiculului nostru!

Îngrijorarea cea mai mare după ce vindem auto personal este aceea că noul cumpărător ar putea produce un accident și ar putea oferi RCA-ul meu, iar eu, vânzătorul de bună credință, voi fi afectat de acest lucru deoarece îmi va crește prețul tuturor asigurărilor mele actuale și viitoare fără ca măcar să am vreo vină!

Ce trebuie să facem pentru a evita aceste neplăceri?

  1. Întocmim contract de vânzare cumpărare în 5 exemplare, contract ce va fi semnat de vânzător și de cumpărător. Vânzătorul merge la primărie și vizează cele 5 exemplare prin ștampilă, ocazie cu care auto va fi radiat din evidența primăriei și implicit va fi scos din evidențele vânzătorului pentru a nu mai plăti impozit. Din cele 5 exemplare de C.V.C., vânzătorul va reține un exemplar original, un alt exemplar original va fi reținut de primărie iar celelalte 3 exemplare se vor înmâna noului cumpărător proprietar.
  2. Obligatoriu vânzătorul va scrie pe spatele talonului auto mențiunea „înstrăinat către …. (numele cumpărătorului)”, scriem data și semnăm, vânzătorul va reține o copie xerox sau o poză a talonului după ce a făcut mențiunea de mai sus! Păstrați această dovadă căci este foarte posibil să ai nevoie de ea pe viitor.
  3. Nu oferi RCA-ul tău noului cumpărător! Mergeți împreună la un birou de asigurări să vă asigurați că noul cumpărător își va cumpăra un RCA pe numele lui „în vederea înmatriculării”. Dacă acest lcuru nu e posibil, poți să îi oferi o copie a RCA-ului tău pe care vei scrie „AUTO ÎNSTRĂINAT LA DATA…”.
  4. Păstrează copii de la talon auto, CIV și CI cumpărător. Îți vor fi necesare.
  5. Recuperează-ți banii pe RCA-ul mașinii vândute pentru perioada rămasă între ziua vânzării și ultima zi de valabilitate a asigurării RCA. Mergi la asigurator sau la broker cu RCA-ul în original, chitanța, contractul de vânzare-cumpărare, completezi o cerere de restituire a primei de asigurare! În 30 de zile veți avea banii în cont!
  6. După 30 de zile de la data vânzării auto, este recomandat să te prezinți la DRPCIV (înmatriculări) cu toate documentele menționate la punctul 5 pentru ca cei de la poliție să facă modificări în baza de date cu privire la noul proprietar!

DE CE TREBUIE SĂ FACI TOATE CELE DE MAI SUS?

  • În primul rând pentru că așa este legal să procedezi.
  • Deoarece recuperezi banii pe RCA-ul tău pentru perioada rămasă neutilizată.
  • Eviți amenzile de rovinietă sau parcări ilegale, amenzi ce pot veni în continuare pe numele tău dacă noul cumpărător omite/întârzie sau nu înmatriculează auto pe numele său.
  • Nu vei fi afectat în cazul în care noul cumpărător va produce un accident, nu se va înregistra dauna pe numele tău.

ATENȚIE! – Îți va crește prețul asigurării RCA pentru toate mașinile înscrise pe numele tău deoarece va fi afectat sistemul BIM aferent CNP-ului tău! Nu te supune acestui risc!

Dacă apreciezi că acest articol ar putea fi util și altora, te rugăm să dai un share pe Facebook. E bine să fim informați!

Articol scris de Leonard Petre, Președinte APRCA

 

📬Email: office@aprca.ro
👩‍💻Web: www.aprca.ro

📗📙📘Dacă consideri că aceste informații ar putea fi utile și altor persoane, te rugăm să dai un share/distribuire acestei postări.🙏🙏🙏

📗📙📘Discutăm zilnic despre soluționarea dosarelor de daună pe cel mai mare grup de Facebook alături de cei 10 moderatori cu experiență în daune RCA : Vino şi tu alături de noi pe #GrupulPăgubițilorRCA să fii informat. 🙏🙏🙏.

📗📙📘 Deviza noastră: Un om informat este un om bogat ce nu poate fi înşelat.

💬 Spune-ne părerea ta în comentarii! 💬

19 comentarii

  • erotik spune:

    Hurrah! After all I got a web site from where I know how to in fact get helpful data concerning my study and knowledge. Jerrylee Chaunce Reynard

  • web-dl spune:

    When some one searches for his vital thing, thus he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. Anetta Teodoor Amadeo

  • DARIE GOLOGAN spune:

    Eu cred ca ar fi normal sa modificati aceasta lege,eu vanzator cat am scoso dela fisc sidela RCAsa fiu absolvit de toate neplacerele facut de noul proprietar sa i se aplice legea daca nu o inscrie pe numele lui in termenul inscris pe contract.

  • madescu spune:

    An inteles ca nu mai trebuie certificat fiscal la instrainare ,cum se procedeaza in cazul asta >>>

    • APRCA spune:

      Pe contractele de vanzare cumparare se aplica stampila de la primaria vanzatorului care certifica scoaterea autovehiculului din evidenta acestuia si tot pe aceleasi contracte se aplica stampila primariei dvs pentru luarea in evidenta fiscala.

  • Halasz Jolan spune:

    Am vindut autoturismul ,dar fiind sambata nu am avut unde intocmi actele.Dupa o saptamina in deplasare fiind obosit nu am retinut numele cumparatorului,mi-a scapat sa-i cer datele personale,iar omul nu a mai venit,desi autoturismul l-a luat din fata locuintei.Am dat anunt in ziar,dar tot nu a aparut.Ce pot sa fac?Am vrut sa dau in urmarire la Politie,dar nu mi-a primit cererea.Va multumesc

  • lienerth valentin-mihai spune:

    cumpar un autoturism cu acte in regula( cvc) si are Rovinieta platita,si RCA platit cum procedez? Multumesc frumos!

  • Adrian Dima spune:

    Buna ziua,
    Am si eu o intrebare. Daca vanzatorul(proprietar) unei masini este batran si nu se poate deplasa la directia taxe si impozite se poate deplasa altcineva cu buletinul lui la directia taxe si impozite pentru vizarea actelor de vanzare cumparare auto? S-au este neaparat necesar ca acest batran sa se prezinte in persoana.

  • Casalean alina spune:

    Buna ziua, daca am.avut masina si buletinul pe un judet si apoi m-am mutat in alt judet si am schimbat buletinul ,si in tot timpul acesta am vandut si masina, am nevoie de alte acte inafara de contractul de vanzare pt a face radierea fiscala?

  • Mihai P. spune:

    Buna, multumesc in primul rand pt articol.

    Am o intrebare legata de vanzarea unui autoturism: la impunerea de impozit, fiind casatoriti in momentul achizitiei masinii, cei de la primarie nu au fost de acord sa fiu prins doar eu, asa ca am fost prins eu cu 50% si sotia cu 50%. Motiv pentru care in fiecare an platim impozitul separat. La momentul impunerii aveam amandoi domiciliul in acelasi oras si judet.
    Acum ne-am decis sa vindem masina, dar nu imi e clar cum ar veni facut cu cele 5 copii ale CVC-ului, avand in vedere ca sotia are de 2 luni buletin de Cluj (unde locuim de foate multi ani) dar eu inca buletin de Sibiu (de unde suntem si unde eu am inca domiciliul — si unde s-a facut initial impunerea de impozit).

    Ar trebui sa merg eu cu cele 5 copii in Sibiu, sa obtin stampilele necesare, iar dupa sotia in Cluj unde sa obtina alte stampile pe aceleasi foi? Sau e destul sa fac doar eu, avand in vedere ca pe Talon, CI a masinii etc. apare doar numele meu?

    V-am fi recunoscatori daca ne-ati putea ajuta cu o lamurire legat de toate acestea. Multumim!

  • Cristina Tanasescu spune:

    Buna ziua.

    A fost vanduta masina cu tot cu talon fara a preciza pe talon “Instrainat….” si numere de inmatriculare preferentiale, cu toate ca eu am platit o taxa la posta de pastrearea numerelor.
    Eu Nu am fost in zona iar tatal meu a fost imputernicit cu un act de vanzare- cumparare ca sa ia decizia in locul meu.
    Masina a fost vanduta acum 3 Luni de zile, astazi fiind 18 August 2021.
    Acum am primit o amenda pe numele meu .
    A fost tatal meu la politia locala dar ei au spus ca Nu pot face nimic.
    A fost si la Primarie si ei sustin ca au trimis actele la Primaria de unde este persoana care a cumparat masina.

    Va rog frumos, ce ma sfatuiti sa fac?

    Multumesc anticipat.

    Cu stima,
    Cristina Tanasescu

  • Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.

  • arhire daniel spune:

    cumparatorul nu poate face rca fara fiscal mai nou…iar fiscalul mai nou se elibereaza si in 30 de zile…respectiv sectorul 4 bucuresti …asa ca e sf ce spuneti aici…practic cumparatorul nu ar putea folosii masina efectiv cele 30 de zile … pana nu primeste fiscalul ca sa poate face rca pt inmatriculare

  • arhire daniel spune:

    si cum mergi in aceasi zi daca vinzi masina vineri la ora 17?

  • Catalin spune:

    Am vandut un vehicul in 2015 pastrand urmatoarele copii dupa acte: CI cumparator, contract de vanzare cumparare, certificat de atestare fiscala primarie, fisa fiscala primarie, certificat de inmatriculare completat cu” instrainat catre” numele data si semnatura.
    Am aflat recent ca respectivul vehicul (motocicleta) nu a fost inmatriculat de catre noul cumparator cu toate ca era din alt judet. In anul 2019 respectivul vehicul avand acelasi numar de inmatriculare ca atunci cand imi apartinea a fost implicat intr-un accident. Cumparatorul (sau altcineva) avea incheiata in noiembrie 2019 polita de asigurare utilizand datele mele personale (nu stiu cum a reusit). In anul 2020 pe baza acestei polite de asigurare a fost platita dauna rezultata in urma accidentului din 2019. Ca urmare in baza de date a asiguratorilor figurez eu acum cu clasa B/M B6 in loc de B8 cum aveam inainte si crescandu-mi pretul politei de asigurare pe care doresc sa o inchei acum pentru vehiculul pe care il am in prezent de la aproximativ 400 lei la 930-1100 lei pe 12 luni. Se poate corecta clasa B/M pe baza documentelor pe care eu le-am pastrat, dovedind ca eu nu mai eram proprietarul vehicului la data cand a avut loc acccidentul? Cum pot face acest lucru si in cat timp tinand cont ca sunt presat de timp deoarece peste o saptamana expira vechea asigurare la vehiculul pe care il am acum? Multumesc

  • Vasile spune:

    Daca vanzatorul ar da in cautare masina vanduta pe care noul proprietar nu a inmatriculat-o, sa zica ca i s-a furat masina, atunci cred ca se va gasi repede cel ce acumuleaza amenzi pe numele vechilor proprietari.
    Atat de incurcata si aiurea este birocratia asta cu acte p/u automobil. In Republica Moldova RCA-ul, inmatricularea si ITP-ul le poti face intr-un singur loc in ziua vanzarii automobilului. Si contractul de vanzare-cumparare tot cei de la inmatriculari il intocmesc. Vanzatorul si cumparatorul au nevoie doar de CI. Si nu exista carte de identitate a masinii, RAR. Exista doar talonul care este din plastic ca si buletinul de identitate.

Lasă un comentariu

Consultanța este gratuită pentru membrii asociației. Te poți înscrie GRATUIT chiar acum!

Înscrie-te și tu pe Grupul Păgubiților RCA! Beneficiezi de sfaturi și informații în caz de daună!