Nu de puține ori am fost întrebați de către membrii Grupului Păgubiților RCA despre ce este de făcut atunci când încercăm să vindem mașina personală către un potențial cumpărător, astfel că ne-am decis să vă informăm gratuit, să aducem mai multă claritate astfel încât să evităm eventualele probleme ce ar putea apărea după vânzarea autovehiculului nostru!

Îngrijorarea cea mai mare după ce vindem auto personal este aceea că noul cumpărător ar putea produce un accident și ar putea oferi RCA-ul meu, iar eu, vânzătorul de bună credință, voi fi afectat de acest lucru deoarece îmi va crește prețul tuturor asigurărilor mele actuale și viitoare fără ca măcar să am vreo vină!

Ce trebuie să facem pentru a evita aceste neplăceri?

 1. Întocmim contract de vânzare cumpărare în 5 exemplare, contract ce va fi semnat de vânzător și de cumpărător. Vânzătorul merge la primărie și vizează cele 5 exemplare prin ștampilă, ocazie cu care auto va fi radiat din evidența primăriei și implicit va fi scos din evidențele vânzătorului pentru a nu mai plăti impozit. Din cele 5 exemplare de C.V.C., vânzătorul va reține un exemplar original, un alt exemplar original va fi reținut de primărie iar celelalte 3 exemplare se vor înmâna noului cumpărător proprietar.
 2. Obligatoriu vânzătorul va scrie pe spatele talonului auto mențiunea “înstrăinat către …. (numele cumpărătorului)”, scriem data și semnăm, vânzătorul va reține o copie xerox sau o poză a talonului după ce a făcut mențiunea de mai sus! Păstrați această dovadă căci este foarte posibil să ai nevoie de ea pe viitor.
 3. Nu oferi RCA-ul tău noului cumpărător! Mergeți împreună la un birou de asigurări să vă asigurați că noul cumpărător își va cumpăra un RCA pe numele lui “în vederea înmatriculării”. Dacă acest lcuru nu e posibil, poți să îi oferi o copie a RCA-ului tău pe care vei scrie “AUTO ÎNSTRĂINAT LA DATA…”.
 4. Păstrează copii de la talon auto, CIV și CI cumpărător. Îți vor fi necesare.
 5. Recuperează-ți banii pe RCA-ul mașinii vândute pentru perioada rămasă între ziua vânzării și ultima zi de valabilitate a asigurării RCA. Mergi la asigurator sau la broker cu RCA-ul în original, chitanța, contractul de vânzare-cumpărare, completezi o cerere de restituire a primei de asigurare! În 30 de zile veți avea banii în cont!
 6. După 30 de zile de la data vânzării auto, este recomandat să te prezinți la DRPCIV (înmatriculări) cu toate documentele menționate la punctul 5 pentru ca cei de la poliție să facă modificări în baza de date cu privire la noul proprietar!

DE CE TREBUIE SĂ FACI TOATE CELE DE MAI SUS?

 • În primul rând pentru că așa este legal să procedezi.
 • Deoarece recuperezi banii pe RCA-ul tău pentru perioada rămasă neutilizată.
 • Eviți amenzile de rovinietă sau parcări ilegale, amenzi ce pot veni în continuare pe numele tău dacă noul cumpărător omite/întârzie sau nu înmatriculează auto pe numele său.
 • Nu vei fi afectat în cazul în care noul cumpărător va produce un accident, nu se va înregistra dauna pe numele tău.

ATENȚIE! – Îți va crește prețul asigurării RCA pentru toate mașinile înscrise pe numele tău deoarece va fi afectat sistemul BIM aferent CNP-ului tău! Nu te supune acestui risc!

Dacă apreciezi că acest articol ar putea fi util și altora, te rugăm să dai un share pe Facebook. E bine să fim informați!

Articol scris de Leonard Petre, Președinte APRCA

 

📬Email: office@aprca.ro
👩‍💻Web: www.aprca.ro

📗📙📘Dacă consideri că aceste informații ar putea fi utile și altor persoane, te rugăm să dai un share/distribuire acestei postări.🙏🙏🙏

📗📙📘Discutăm zilnic despre soluționarea dosarelor de daună pe cel mai mare grup de Facebook alături de cei 10 moderatori cu experiență în daune RCA : Vino şi tu alături de noi pe #GrupulPăgubițilorRCA să fii informat. 🙏🙏🙏.

📗📙📘 Deviza noastră: Un om informat este un om bogat ce nu poate fi înşelat.

💬 Spune-ne părerea ta în comentarii! 💬

6 comentarii

 • DARIE GOLOGAN spune:

  Eu cred ca ar fi normal sa modificati aceasta lege,eu vanzator cat am scoso dela fisc sidela RCAsa fiu absolvit de toate neplacerele facut de noul proprietar sa i se aplice legea daca nu o inscrie pe numele lui in termenul inscris pe contract.

  • APRCA spune:

   Noi nu modificam legi. Noi suntem Asociatia Pagubitilor RCA. Parlamentul se ocupa cu legislatia in Romania.

 • madescu spune:

  An inteles ca nu mai trebuie certificat fiscal la instrainare ,cum se procedeaza in cazul asta >>>

  • APRCA spune:

   Pe contractele de vanzare cumparare se aplica stampila de la primaria vanzatorului care certifica scoaterea autovehiculului din evidenta acestuia si tot pe aceleasi contracte se aplica stampila primariei dvs pentru luarea in evidenta fiscala.

 • Halasz Jolan spune:

  Am vindut autoturismul ,dar fiind sambata nu am avut unde intocmi actele.Dupa o saptamina in deplasare fiind obosit nu am retinut numele cumparatorului,mi-a scapat sa-i cer datele personale,iar omul nu a mai venit,desi autoturismul l-a luat din fata locuintei.Am dat anunt in ziar,dar tot nu a aparut.Ce pot sa fac?Am vrut sa dau in urmarire la Politie,dar nu mi-a primit cererea.Va multumesc

Lasă un comentariu

Consultanța este gratuită pentru membrii asociației. Te poți înscrie GRATUIT chiar acum!

Înscrie-te și tu pe Grupul Păgubiților RCA! Beneficiezi de sfaturi și informații în caz de daună!