Este știut faptul că nimeni nu își dorește să fie implicat într-un accident rutier, însă dacă totuși inevitabilul s-a produs ar fi bine să știi care sunt pașii de urmat pentru soluționarea rapidă a dosarului de daună RCA!

Îți recomandăm să printezi aceste rânduri pe o coală A4 și să o păstrezi în bordul mașinii tale alături de celelalte documente. Îți va fi de folos imediat la locul accidentului, dar și ulterior în soluționarea dosarului tău de daună.

În acest articol vom vorbi doar despre accidente între 2 autoturisme în urma cărora au rezultat doar pagube materiale!

 1. Imediat după impact este bine să trageți de 3-5 ori aer în piept puternic pentru a vă liniști bătăile inimii.
 2. Coborâți din autoturism și faceți câteva poze la locul accidentului în care să surprindeți poziția celor 2 auto, semnalizarea rutieră, benzile de circulație și marcajul de pe șosea.
 3. Degajați imediat (în următoarele 5 minute) traficul rutier prin poziționarea mașinilor în afara părții carosabile.
 4. Completați pe loc constatarea amiabilă de accident, completați absolut toate rubricile, desenați schița accidentului cu cât mai multe detalii și nu uitați să semnați constatul amiabil căci fără semnătură nu este valabil și veți întâmpina probleme de la asiguratori.
 5. Faceți poze cu telefonul mobil la documentele vinovatului astfel: talon auto, buletin, permis și asigurare RCA.
 6. Chemați platforma de tractare dacă auto este nedeplasabil. Nu uiați să cereți factura pentru tractare căci aceasta va fi decontată de firma de asigurări a vinovatului de accident!
 7. Odată ajuns acasă trebuie să notifici/avizezi dauna RCA la asigurator. Deși cei mai mulți oameni fac acest lucru telefonic, noi recomandăm să anunți accidentul în scris, prin email și să transmiți fotografiile documentelor vinovatului + constatul amiabil + fotografiile documentelor tale (talon, buletin, permis, asigurare RCA). Datele de contact ale tuturor asiguratorilor le găsești aici.
 8. În termen de 3 zile de la notificarea în scris, asiguratorul este obligat să efectueze constatarea avariilor și să emită un proces verbal de constatare cu care vei merge la service pentru reparație. Dacă asiguratorul nu se prezintă în 3 zile, dacă ai auto nedeplasabil și dacă ai dovada că ai notificat dauna în scris prin email poți să suni la 021.9906 să primești un auto la schimb gratuit din partea partenerilor APRCA din toată țara!
 9. După ce ai obținut procesul verbal de constatare de la firma de asigurări ai 2 opțiuni:
  a) Să repari autoturismul în orice service autorizat RAR ales de tine, nu recomandat de asigurator. E interzis prin lege să te oblige să repari mașina unde vrea constatatorul de daună. Mai departe se va ocupa service-ul de dauna ta.
  b) Să optezi pentru regie proprie, însă pentru a ști câți bani trebuie să primești legal, o să ai nevoie de un deviz de reparație pentru cuantificarea prejudiciului suferit.
 10. Ultimul pas este să trimiți cererea de despăgubire către asigurator, fie prin email, fie prin poștă/curier cu confirmare de primire, fie direct la sediul asiguratorului de unde vei solicita un număr de înregistrare și o copie a acesteia.

NOTĂ! – Termenul de plată este de 10 zile de la data acceptării ofertei asiguratorului (implicit data înregistrării cererii de despăgubire la asigurator).

Articol scris de Leonard Petre, Președinte APRCA

 

📬Email: office@aprca.ro
👩‍💻Web: www.aprca.ro

📗📙📘Dacă consideri că aceste informații ar putea fi utile și altor persoane, te rugăm să dai un share/distribuire acestei postări.🙏🙏🙏

📗📙📘Discutăm zilnic despre soluționarea dosarelor de daună pe cel mai mare grup de Facebook alături de cei 10 moderatori cu experiență în daune RCA : Vino şi tu alături de noi pe #GrupulPăgubițilorRCA să fii informat. 🙏🙏🙏.

📗📙📘 Deviza noastră: Un om informat este un om bogat ce nu poate fi înşelat.

💬 Spune-ne părerea ta în comentarii! 💬

2 comentarii

Lasă un comentariu

Consultanța este gratuită pentru membrii asociației. Te poți înscrie GRATUIT chiar acum!

Înscrie-te și tu pe Grupul Păgubiților RCA! Beneficiezi de sfaturi și informații în caz de daună!